Chlapská piva

Kvalita vítězí nad kvantitou.
 

Co pro Vás připravujeme nového ??? Atomový tučňák - již brzy v prodeji v naši pivní galerii

Skotští pivovarníci z BrewDog Brewery si získali reputaci díky invenci, kterou prokazují ve svém řemesle. Neúcta k tradicím, vysoké ambice, posunování hranic a nepředvídatelnost jsou hlavními znaky pro jejich produkci. Poslední produkt z varen BrewDog Brewery - Tactical Nuclear Penguin – je toho jen dalším důkazem.

tnp03

Tactical Nuclear Penguin (TNP) je se svými 32 % alkoholu nejsilnějším pivem na světě. Doposud bylo za nejsilnější považováno německé pivo Schorschbraer s 31 % alkoholu a předtím ještě dvacetipětiprocentní pivo Samuel Adams Utopias.

Nukleární tučňák vyvolává značně kontroverzní reakce. Na jedné straně je třeba brát v úvahu fakt, že byl vyprodukován v zemi, kde je na alkoholismus nazíráno jako na vážný sociální problém, a takto silné pivo, podle některých kritiků, jej může ještě dále vyostřit. Na druhé straně je však poměrně vysoká cena nápoje (za láhev o obsahu 330 ml) a relativně malá dostupnost (bylo vyrobeno pouze 500 lahví). Každá láhev je zabalená v papírovém obalu, na kterém je ručně namalován tučňák, a je převázaná provázkem.

Pivovar se proti kritice brání prohlášením, že pivo jako takové nemůže být hnáno k zodpovědnosti za problémy s alkoholismem. Navíc na etiketě svého výrobku uvádí doporučení: „Tohle je extrémně silné pivo, které by mělo být vychutnáváno jen v malém množství a s aristokratickou noblesou. Naprosto stejným způsobem, jakým si vychutnáváme kvalitní whisky, album Franka Zappy nebo zneklidňující návštěvu dobrého a přátelského ducha“.



Základem pro TNP byl jen 10 % Imperial Stout, ležící po 16 měsíců ve dvou různých druzích sudů na whisky. Poté bylo pivo v průběhu třech týdnů několikrát zmraženo na -20°C, čímž došlo k odstranění části vody a zvýšení koncentrace cukru, alkoholu, chmelových aromatických látek ve zbývajícím moku. Tento způsob výroby má spojitost s výrobou silného německého piva Eisbock (ledového piva).

Jaké vlastně toto pivo je a jak chutná? Je téměř černé, velmi málo sycené, s malou, rychle se ztrácející pěnou. Jemná kouřová vůně je dle degustátorů doplněna tóny rašeliny, karamelizovaného sladu a sóji. Alkoholová složka je poměrně výrazná. Srovnání TNP s whisky je příhodné. Dominuje mu stejné rašelinové aroma a alkoholická ostrost, která tomuto pivu ale nepřekáží. Ze sudů na whisky pivo získává kouřovou chuť a zmrazením se koncentruje na hustý, plný mok. V chuťových složkách se dále dle odborníků objevuje zemité, pražené, slaně masité aroma spojené s příchutí bílé čokolády, vanilky a kakaa. Doznívání je překvapivě hořké a kouřové.



21.03.2010 13:28:02 |
Autor: Ze zahraničních materiálů připravila Petra Krchňák
| stálý odkaz
<< úvod

 

© 2006-2007 Zásobování a.s.

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se